POMAZÁNKA Z ČERVENÉ ČOČKY

Suroviny:

  • 200 g červené čočky
  • 1 cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 1 mrkev
  • olivový olej
  • kari nebo kurkuma
  • sůl nebo miso pasta
  • pepř
  • petrželka, pažitka nebo medvědí česnek

 

 Postup:

Červenou čočku propláchneme v cedníku a necháme okapat. Mezitím si na malém množství oleje zlehka orestujeme nadrobno pokrájenou cibuli a utřený česnek (2 stroužky). Po chvíli přidáme nahrubo nastrouhanou mrkev, kterou taky lehce orestujeme. Dáme si vařit 0,5 l vody. K cibuli, česneku a mrkvi přidáme okapanou červenou čočku a společně pár minut opékáme. Směs zalijeme připravenou horkou vodou, přiklopíme pokličkou a na mírném ohni vaříme cca 15 minut, aby se voda vyvařila, čočka změkla a získala pomazánkovou konzistenci.

Nakonec dochutíme solí (opatrně), pepřem, kari/kurkumou a lisovaným česnekem. Můžeme také přimíchat posekané čerstvé bylinky (petrželku, pažitku, majoránku, česnek medvědí). Necháme vychladnout, aby nám pomazánka zatuhla. Podáváme s celozrnným pečivem a třeba rajčátky (i jinou zeleninou dle chuti).