CIZRNOVÁ POLÉVKA

Suroviny:

  • 250 g cizrny
  • 1 cibule
  • 1 mrkev
  • 2 stroužky česneku
  • 80 g cukety
  • kurkuma
  • kmín
  • pepř
  • sůl (nebo miso pasta)
  • trochu citrónové šťávy
  • lžíce olivového oleje
  • 0,5 l zeleninového vývaru
  • zakysaná smetana

 

Postup:

Předem namočenou cizrnu scedíme, v hrnci rozehřejeme olivový olej na mírnější teplotu, přidáme na kostičky nakrájenou cibuli, mrkev, cuketu a nasekaný česnek. Lehce osmahneme. Poté přidáme kurkumu, kmín a pepř. Osmahneme a zalijeme vývarem. Přidáme cizrnu a vaříme do měkka.

Až cizrna změkne, rozmixujeme, dochutíme solí nebo miso pastou, citrónovou šťávou.

Můžeme přidat na jemno nasekanou petrželku, lžíci zakysané smetany nebo lžičku lněného oleje. Podáváme s celozrnným žitným kváskovým pečivem.