VÁNOČNÍ CUKROVÍ… trochu zdravěji :-)

LINECKÉ

Suroviny:                                                                                                             

130 g hladké špaldové mouky, 50 g celozrnné špaldové mouky, 120 g másla, 2 žloutky, 3 lžíce medu, domácí marmeláda

Postup:

Vyšleháme žloutky, med a máslo, přidáme mouku, všechny ingredience důkladně zpracujeme a prohněteme. Podsypeme hladkou špaldovou moukou, vyválíme, vykrajujeme libovolné tvary, pečeme na pečícím papíru cca 15 min. na 170 – 180oC. Vychladlé spojujeme domácí marmeládou. 


PERNÍČKY

Suroviny:                                                                                                             

100 g hladké špaldové mouky, 60 g mletých ovesných vloček, 60 g vlašských ořechů, 1 žloutek, 1 celé vejce, 3 lžíce medu, kypřící prášek do perníku cca ½ sáčku, lžička perníkového koření, trochu šťávy z citrónu nebo pomeranče

Postup:

Rozemeleme ovesné vločky a ořechy, přidáme mouku, vejce, žloutek, šťávu, koření a kypřící prášek, všechny ingredience důkladně zpracujeme a prohněteme. Těsto můžeme nechat odležet v lednici do druhého dne. Podsypeme hladkou špaldovou moukou, vyválíme, vykrajujeme libovolné tvary, potřeme vodou, pečeme na pečícím papíru cca 10 – 12 min. na 180oC.


OŘECHOVÉ KULIČKY S KOKOSEM

Suroviny:                                                                                                             

50 g mletých ovesných vloček, 100 g vlašských ořechů, 50 g mandlí, 100 g vypeckovaných datlí, 2 lžíce studené vody, kokos

Postup:

Rozemeleme ovesné vločky a ořechy, poté přidáme vypeckované datle a studenou vodu, celou směs důkladně rozmixujeme. Tvoříme kuličky, které obalujeme v kokosu, nepečeme, skladujeme v chladnu.


MRKVOVÉ SUŠENKY

Suroviny:                                                                                                             

300 g špaldové mouky hladké, 180 g mrkve, 120 g másla, 6 g prášku do pečiva, skořice, 4 lžíce třtinového cukru, 2 lžíce medu, 1 vejce, pár lžic vody

Postup:

Mrkve očistíme a nastrouháme na jemném struhadle. Mouku smícháme s práškem do pečiva, přidáme mrkev, změklé máslo a vejce. Postupně během zpracování těsta přidáváme vodu, dokud nám všechny suroviny nedrží pohromadě. Těsto vyválíme a vykrajujeme libovolné tvary. Pečeme dorůžova cca 10 minut na 180oC. Po vychladnutí pokapeme kvalitní hořkou čokoládou.


JÁHLOVÉ KULIČKY

Suroviny:                                                                                                             

100 g jáhel, 2 lžíce medu, 30 g mletých ořechů, 30 g kokosu, mleté mandle k obalení

Postup:

Jáhly uvařte do měkka a rozmixujte. Vznikne kaše, do které přidejte med, mleté ořechy, kokos a udělejte těstíčko. Pokud bude těsto řídké, přidejte kokos. Když bude tuhé, přidejte trošku vody. Vznikne jemná směs, z které tvarujte kuličky a ty obalte v kokosu.


KAKAOVÉ VANILKOVÉ ROHLÍČKY

Suroviny:                                                                                                             

150 g ovesných vloček, 80 g žitné mouky, 1 vejce, 1 malý bílý jogurt, 4 lžíce kakaa, 40 g třtinového cukru, vanilka

Postup:

V míse důkladně míchejte pomleté ovesné vločky, žitnou mouku, vajíčko, třtinový cukr, vanilku a kakao. Podle potřeby přilijte vodu tak, aby těsto bylo mírně lepivé a tvárné. Z těsta pak vytvořte rohlíčky, kolečka nebo jiné tvary na pečící papír, rozložený na plechu.  Cukroví pečte v troubě, předehřáté na 190° C přibližně 10 až 15 minut.


DALŠÍ TIPY….

  • Nebojte se ve svých tradičních receptech nahradit část obyčejné bílé mouky „zdravější“ variantou – celozrnnou špaldovou, pohankovou, žitnou, ovesnou…

  • V receptech, kde je velké množství ořechů, nahraďte část ovesnými vločkami
  • Nepoužívejte ztužované-hydrogenované tuky, raději méně másla
  • Nedávejte celé množství cukru dle receptu, ale snižte ho třeba o 1/3, sladkou chuť obyčejného cukru můžete nahradit medem, stévií, sušeným ovoce, javorovým sirupem
  • K dozdobení nepoužívejte „kakaové pochoutky“, které se tváří jako čokoláda, ale vyberte si kvalitní vysokoprocentní hořkou čokoládu
  • Na pečení používejte pečící papír, nevymazávejte plechy tukem